Realisaties

 

In 2003, op de Wereldtop over de Informatiemaatschappij (WTIM) in Genève, verbond ons land zich er al toe om een nationaal actieplan tegen de digitale kloof uit te werken. Naar aanleiding van het Europese Actieplan i2010 werd die intentie verder versterkt. Het actieplan om de digitale kloof te verkleinen, kwam er mede door Fedict.
Om de zoektocht van overheidsmedewerkers naar informatie, gegevens of documentatie te vergemakkelijken, lanceerde Fedict eCommunities. Dit bevordert de samenwerking tussen overheidsinstanties en externe partners, optimaliseert de werking van de overheid en vereenvoudigt het dagelijks werk van de medewerkers.
eID
eID
De elektronische identiteitskaart of eID is de wettelijke identiteitskaart in België. Met de kaart kun je uiteraard je identiteit bewijzen en kun je reizen in de EU-landen. Maar de microchip op de kaart biedt nog veel meer mogelijkheden.
Open eGov
In het kader van het Belgische voorzitterschap in de tweede helft van 2010 organiseerde Fedict op 15 en 16 december het ‘Lift-off Towards Open Government’-congres.
Via deze toepassing kan de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken de omzetting van Europese richtlijnen in de Belgische wetgeving opvolgen.
Internet voor Iedereen
Met het project ‘Internet voor Iedereen’ wilde de overheid in 2006 de internetpenetratie in de Belgische huiskamers verhogen en meer mensen betrekken bij de informatiemaatschappij door een gebundeld aanbod van een computer, software, opleiding, een kaartlezer en een internetverbinding.
Om de drie jaar organiseert de federale overheid een enquête over het woon-werkverkeer bij bedrijven met meer dan 100 werknemers. Zo worden de verkeersstromen in België in kaart gebracht. Om die taak administratief te vereenvoudigen, worden de gegevens via het internet verzameld.
E-government heeft slechts zin als burgers en bedrijven er gebruik van (kunnen) maken. Daarom promoot Fedict al jaren veilig computer- en internetgebruik. De campagne Peeceefobie uit 2005 illustreert dat perfect. Deze sensibiliseringscampagne toonde dat er geen reden is om bang te zijn van pc’s en internet als je enkele eenvoudige voorzorgen neemt.
Police-on-web
Police-on-web is de toepassing waarmee de burger sinds 2007 online aangifte kan doen van kleine criminaliteit. Daarnaast zijn ook de zogeheten afwezigheidsmelding en Aline -waarmee je alarminstallaties elektronisch kunt aangeven - toegankelijk via Police-on-web.
Sign.belgium.be is een eID-toepassing die in 2009 samen met MyBelgium werd gelanceerd. Dankzij deze website kunnen burgers met hun eID documenten ondertekenen en de geldigheid van elektronische handtekeningen controleren.
Start2Surf logo
Start2Surf was in 2009-2010 een initiatief van de federale overheid om het computer- en internetgebruik bij de Belgische burger te verhogen. Met Start2Surf @home richtte de federale overheid zich op alle Belgen die thuis nog niet over een internetverbinding beschikken. Start2surf PC Bonus richt zich tot de werkgevers. Zij konden werknemers met een bescheiden inkomen financieel stimuleren een computerpakket te kopen.
‘De sinistere site’ is een bijzondere uitgave van de avonturen van Suske en Wiske. Ze had tot doel kinderen bewust te maken van de gevaren van het internet, zoals spam en virussen, en van de risico’s bij het chatten en wat je kunt doen om je te beschermen.
Tax-on-web
Via de portaalsite www.taxonweb.be kunnen zowel privépersonen als zelfstandigen hun belastingaangifte online invullen.
De Europese Dienstenrichtlijn vergemakkelijkt het zakendoen voor bedrijven in de Europese Unie. De richtlijn stelt onder andere dat een bedrijf alle verplichte procedures elektronisch en op afstand moet kunnen uitvoeren. Bovendien moet alle informatie op afstand beschikbaar zijn.
Dankzij Web-DIV kunnen bedrijven en verzekeringsmakelaars via het internet nummerplaten aanvragen en voertuigen inschrijven.