Fedivers Juni 2014

Beste lezer

Jan Deprest

Voor we de zomer ingaan, willen we u graag nog wat nieuws meegeven.

In het Activiteitenrapport 2013 ziet u wat Fedict vorig jaar realiseerde. Ook dit jaar is dit rapport online beschikbaar onder de vorm van sprekende infographics.

In deze Fedivers willen we verder graag CSAM aan u voorstellen. Dat is de gemeenschappelijke oplossing voor toegang tot online toepassingen van de overheid. In een lijvig artikel beschrijven we hoe de samenwerking van verschillende overheidsdiensten e-government veiliger en klantvriendelijker maakt.

Klantvriendelijk en noodzakelijk is een draadloze kaartlezer voor de eID, nu u uw administratie meer en meer via mobiele toestellen wil afhandelen. We berichten u over de stand van zaken en herinneren u ook aan de nieuwe procedure voor wie toch een nieuw token wil aanvragen of het wachtwoord of login niet meer kent.

Efficiënt eGovernment betekent ook dat overheidsdiensten niet eindeloos dezelfde gegevens opvragen aan burgers en bedrijven. Een nieuwe wet geeft dit principe een flinke zet.

Tenslotte geven we u met trots enkele tussentijdse resultaten mee van onze eID-campagne in 1 2 3 met je eID.

We wensen u een deugddoende vakantie en we informeren u graag verder in het najaar.

Jan Deprest
Voorzitter Directiecomité

De Ministerraad heeft de voorwaarden vastgelegd waaraan bedrijven moeten voldoen die draadloze authenticatiemiddelen willen aanbieden voor toegang tot overheidstoepassingen. Kandidaten kunnen binnenkort hun erkenning aanvragen.

Het federale token is een kaartje met 24 codes dat toegang verleent tot beveiligde e-governmenttoepassingen. Wie voortaan een token aanvraagt, dient zich aan te melden met de elektronische identiteitskaart of eID.

Newsletter service

Federale overheidsdiensten moeten vermijden om gegevens van burgers en bedrijven opnieuw op te vragen die al bij de overheid beschikbaar zijn. Deze wet werd gepubliceerd op 4 juni 2014. Een uitdaging voor Fedict als dienstenintegrator.

Recent publiceerde Fedict naar jaarlijkse gewoonte zijn Activiteitenrapport. Dit jaar kozen we voor een totaal nieuw concept.

CSAM fig 1

Zonder beveiligde toepassingen, geen e-government. CSAM is de gemeenschappelijke oplossing voor toegang tot overheidstoepassingen.

In februari lanceerde Fedict samen met tal van privé- en overheidsorganisaties de campagne “in 1, 2, 3 met je eID”. Burgers en bedrijven kennen immers nog te weinig de mogelijkheden van de eID. De honderden toepassingen die intussen beschikbaar zijn, worden nog lang niet optimaal gebruikt.