Elements of AI komt naar België!

Logo Elements of AI

Artificiële intelligentie is alomtegenwoordig. Het beïnvloedt ons leven op een manier die we ons een paar jaar geleden niet eens konden voorstellen. Net daarom is het belangrijk om een brede kennis over AI in onze samenleving op te bouwen. Een Europese cursus over artificiële intelligentie heeft tot doel dit te bereiken, en is nu op weg naar België. Welkom, "Elements of AI"! 

Artificiële intelligentie democratiseren 

Elements of AI is een gratis online cursus die de basis van artificiële intelligentie introduceert. De cursus is afkomstig uit Finland en wordt met steun van de Europese Unie in alle landen van Europa gelanceerd, met lokale steun, en in lokale talen om het aantal mensen dat de cursus kan volgen te maximaliseren.  Het doel voor België? Minstens 1% van de bevolking te overtuigen om deze cursus te volgen. 

Aangezien er geen (technische) voorkennis vereist is, kunnen echt alle burgers deze cursus volgen, in hun eigen tempo, waar en wanneer het hen uitkomt. Dit is de enige manier om een brede kennis over AI in de samenleving te creëren en ervoor te zorgen dat burgers zich niet bedreigd, maar gesterkt voelen door AI! 

Wereldwijd hebben zich al meer dan 500.000 studenten aangemeld voor deze cursus. Gemiddeld hebben zij 25 uur besteed aan het afronden ervan. Hierna hebben ze inzicht in de belangrijkste implicaties van AI, kunnen ze er kritisch over nadenken en zijn ze bekend met de methoden die AI mogelijk maken. 

Digital launch event 

De cursus wordt officieel gelanceerd op 30 september 2020 om 10u tijdens een digitaal lanceringsevenement. Naast een korte demo van de cursus zullen ook de betrokken ministers en universiteiten het woord nemen, waarna er ruimte is om vragen te stellen.  

Wil je dit event bijwonen? Je bent van harte welkom! Schrijf je hier in, en je ontvangt de dag voor het event een reminder! 

Dit event zal ook live te volgen zijn op Youtube: https://youtu.be/aUhnbcs7Wlk.

Over de MOOC Elements of AI 

Elements of AI is een serie gratis online cursussen (oftewel een MOOC (Massive Open Online Course)) over artificiële intelligentie, die in 2018 door het Finse technologiebedrijf Reaktor, in samenwerking met de Universiteit van Helsinki, zijn ontwikkeld. 

Eind 2019 besloot het Finse voorzitterschap van de Raad van de EU te investeren in de toekomstige vaardigheden van mensen en Elements of AI vrij beschikbaar te maken in alle officiële EU-talen. Met de steun van de Finnish Centennial Foundation Technology Industries en de Europese Commissie, die de technische vertalingen van de cursus verzorgt, kunnen nu ook andere Europese landen de cursus aan hun bevolking aanbieden. Na Zweden, Estland, Duitsland, Noorwegen en Letland is het nu de beurt aan België! 

De KU Leuven, onder de verantwoordelijkheid van Prof. Tinne De Laet en Prof. Luc De Raedt, en de UCLouvain, onder de verantwoordelijkheid van Prof. Siegfried Nijssen, zijn de academische partners die deze MOOC (Massive Open Online Course) begeleiden. De FOD Beleid en Ondersteuning (FOD BOSA), de drijvende kracht achter de evolutie en de digitale hervormingen van de federale overheid, heeft de verschillende partners samengebracht om deze MOOC te promoten.