Authentieke bronnen

Een authentieke bron is een gegevensbank waarin authentieke gegevens worden bewaard en die geldt als dé referentie voor deze specifieke gegevens over personen en rechtsfeiten.

Dit zorgt voor vereenvoudiging omdat gegevens niet langer verspreid zijn over meerdere bronnen, en deze door alle overheden met de juiste machtigingen kunnen worden hergebruikt. Op deze manier moeten gegevens niet telkens opnieuw bij de burger of onderneming worden opgevraagd.

Het werken met authentieke bronnen is ook de beste garantie op een hoge beschikbaarheid en beveiliging van gegevens.  Er is een permanente opvolging en verbetering van de kwaliteit doordat iedereen dezelfde gegevens gebruikt en kan melden wanneer deze onvolledig of niet (meer) correct zijn.

Welke authentieke bronnen bestaan er bij de overheid?
 

Hoe kan ik een authentieke bron laten opnemen in deze lijst?

Je beschikt over een authentieke bron en je wil deze graag laten opnemen in de lijst met authentieke bronnen? Dat kan uiteraard, want we willen deze lijst zo volledig mogelijk maken.

Meld je bron daarom aan via dit formulier. We contacteren je nadien om samen te bekijken of we alle nodige informatie hebben ontvangen en leggen dit vervolgens voor aan de Redactieraad van Authentieke Bronnen. Na validatie door de Redactieraad zal je bron worden toegevoegd aan de lijst op deze website.

Een nieuwe authentieke bron creëren: hoe begin ik?

Beschik je over een database met gegevens die je graag wil omvormen tot een authentieke bron, maar zoek je naar tips & trics hoe je dit best aanpakt? Dan kan je de praktische gids ‘Opzetten van een authentieke bron’  als leidraad gebruiken om zeker niets over het hoofd te zien.